Jumat, 27 Maret 2015

Akuntansi Internasional tugas 1

Nama                        : Hana Uty Sulastry
NPM             : 23211176
Kelas             : 4EB25
Mata Uang
Nilai
Kurs Jual
Kurs Beli
Grafik
AUD
1.00
10,249.81
10,144.42
BND
1.00
9,583.21
9,480.71
CAD
1.00
10,514.13
10,406.69
CHF
1.00
13,620.71
13,483.04
CNY
1.00
2,138.38
2,117.20
DKK
1.00
1,912.26
1,893.05
EUR
1.00
14,281.73
14,137.71
GBP
1.00
19,504.44
19,303.52
HKD
1.00
1,693.06
1,676.19
JPY
100.00
11,003.18
10,889.67
KRW
1.00
11.88
11.76
KWD
1.00
43,836.39
43,286.71
MYR
1.00
3,578.85
3,540.51
NOK
1.00
1,660.09
1,642.62
NZD
1.00
9,955.72
9,850.64
PGK
1.00
5,015.28
4,773.23
PHP
1.00
293.06
290.06
SAR
1.00
3,500.23
3,464.55
SEK
1.00
1,528.41
1,512.04
SGD
1.00
9,583.21
9,480.71
THB
1.00
402.98
398.74
USD
1.00
13,129.00
12,999.00

1.         Ica akan membuka usaha dibidang kuliner di Kanada. Ica membutuhkan $80.000 untuk modal usaha.  Berapa rupiah yang harus ica siapkan jika ica mmpunyai tabungan senilai $250.000 Hongkong ?
Jawaban :
CAD      = $80.000        x 10.249,81 (Kurs Jual)           = Rp. 819.984.800
HKD      = $250.000      x1.679,19  (Kurs Beli)            = Rp. 419.797.500
Rp. 819.894.800 – Rp. 419.797.500 = Rp. 400.097.300.

Jadi, Rupiah yang harus disiapkan Rp. 400.097.300.
2.         Reny mendapatkan iriman uang dari pamannya yang bekerja di Amerika sebesar $1.250 dan kiriman kakaknya yang bekerja di Jepang ¥1.250. Berapa rupiah uang yang akan diterima Reny?
Jawaban :
USD      = $1.250          x  12.999   (Kurs Beli)            = Rp.   16.248.750
JPY        = ¥3.500          x 10.889,67 (Kurs Beli)          = Rp. 381.113.845
Rp. 16.248.750 + Rp. 381.113.845 = Rp. 397.362.595
Jadi, Uang yang diperoleh Reny Rp. 397.362.595
3.         Ny. Kurniawan ingin melakukan operasi plastik pada hidungnya di Hongkong seharga $30.000. Biaya perjalanan $3.500 Australia. Berapa sisa uang Ny. Kurniawan jika ia mempunyai uang sebanyak Rp. 250.000.000?
Jawaban :
HKD      = $30.000        x 1.693,06  (Kurs Jual)            = Rp. 50.791.800
AUD      = $3.500          x 10.249,81 (Kurs Jual)           = Rp. 35.874.335
Rp. 50.791.800 + Rp. 35.874.335 = Rp. 86.666.135
Sisa uang Ny.Kurniawan = Rp. 250.000.000 – Rp. 86.666.135 = Rp. 163.333.865
Jadi, sisa uang Ny.Kurniawan Rp. 163.333.865.
4.         Aris memperoleh deviden dari sejumlah saham yang ia punya di Brunei sebesar $25.000 BND. Ia ingin membelikan anak kembar 3nya laptop masing-masing dengan harga ¥750. Selain itu dia ingin mengajak istrinya tour dengan travel perorang $1.000 GBP dan biaya fiskal Rp. 4.000.000/orang. Berapa Euro yang harus diambil Aris dari tabungannya?
Jawaban :
BND      = $25.000                    x 9.480,71 (Kurs Beli)            =Rp. 237.017.750
JPY        = ¥750                         x 11.003,18 (Kurs Jual)           =Rp. 82.502.385
GBP       = $1.000                      x 19.504,44 (Kurs Jual)           =Rp. 19.504.440
Fiskal     = Rp.4.000.000           x 2                   =Rp. 8.000.000
EUR      = Rp.   339.024.575                : 14,281.73  (Kurs Jual) = $ 23.738,34
Jadi, Euro yang harus diambil $ 23.738,34
5.         Hana ingin melakukan camping dengan teman-teman kuliahnya. Dia mempunyai dana $25.000 Euro. Harga perlengkapan camping $750 AUD. Biaya makan dan perjalanan $1.000 DKK. Berapa GBP kah sisa uang Hana?
Jawaban :
EUR                  = $25.000                    x 14,137.71 (Kurs Beli) = Rp. 353.442.750
AUD                  = $770                         x 10,249.81 (Kurs Jual) = Rp. 7.892.354
DKK                  = $12.500                    x 1,912.26  (Kurs Jual)  = Rp. 23.903.250
Sisa uang           =  Rp. 353.442.750 – Rp 31.795.604             = Rp. 321.647.146
GBP                   = Rp. 321.647.146: 19,504.44 (Kurs Jual)        = $16.490,97
Jadi, sisa uang Hana $16.490,97
6.         Uty ingin membantu operasi kanker seorang balita di Eroa dengan biaya $125.000. Berapa rupiah yang harus dia siapkan lagi jika punya tabungan $155.000 CAD?
Jawaban :
EUR                  = $125.000      x 14,137.71  (Kurs Beli)            = Rp. 1.767.213.750
CAD                  = $155.000      x 10,406.69  (Kurs Jual)            = Rp. 1.613.036.950
Rp. 1.767.213.750 - Rp. 1.613.036.950                                    = Rp. 154.176.800
Jadi, yang harus disiapkan Rp. 154.176.800
7.         Rafa akan menukarkan uangnya ke bank sebesar Rp. 250.000.000. Berapa AUD yang diperoleh Rafa ?
Jawaban :
AUD                  = Rp. 250.000.000      :  10,144.42 (Kurs Beli) = $24.644,09
8.         Ketika berjalan-jalan ke New Zealand Aarif membeli hadiah untuk pacarnya sebuah jam tangan seharga $ 500 NZD dan Arif pun mampir ke Singapura untuk keperluan bisnis maka membelikan sepasang sepatu untuk pacarnya seharga $250 SGD. Maka berpa rupiah yang diperlukan Arif untuk membelikan hadiah pacarnya?
Jawaban :
NZD                  = $500                         x 9,955.72 (Kurs Jual)   =  Rp. 4.977.860
SGD                  = $250                         x 9,480.71 (Kurs Beli)  = Rp. 2.370.177,5
9.         Dodo mendapatkan kiriman uang dari kakanya yang bekerja di Amerika sebesar $200 dan kiriman Ibunya yang bekerja di Jepang sebesar ¥750. Berapa rupiah uang yang akan diterima Dodo ?
Jawaban :
USD                  = $200                         x 13,129.00 (Kurs Jual) =Rp. 2.625.800
JPY                    = ¥750                         x 11,003.18 (Kurs Jual) = Rp. 8.252.385
10.     Eva  akan menukarkan uangnya ke bank sebesar Rp. 50.000.000. Berapa CHF yang diperoleh Eva ?
Jawaban :
CHF                   = Rp. 50.000.000        : 13,483.04 (Kurs Beli)  = $3.708,36





Senin, 28 April 2014

Akuisisi Bank Mandiri dan Bank BTN


Govt calls for postponement
of Mandiri acquisition
of BTN
The government has issued a circular demanding the postponement of Bank Mandiri’s plan to takeover Bank Tabungan Negara (BTN), both being state lenders, because the plan has stirred controversy.
Cabinet Secretary Dipo Alam said controversies over the acquisition plan are not necessary ahead of the July 9 presidential election.
BTN employees recently staged a rally at their office in opposition to the plan, but State-Owned Enterprises Minister Dahlan Iskan was undeterred, saying the acquisition would benefit Mandiri and BTN as well as the whole nation.
In another surprising revelation, Coordinating Economic Minister Hatta Rajasa said recently he had never been informed of the acquisition plan.
On Wednesday, Dipo issued the circular and sent it to Dahlan, Hatta, Finance Minister Chatib Basri as well as Budi Gunadi Sadikin and Maryono, the president directors of Mandiri and BTN, respectively.
“The plan to transfer BTN shares to Mandiri — potentially causing public concern in general and employee concern — is to be postponed until there is comprehensive clarity on the plan,” Dipo told a press conference on Wednesday.
“And we also hope that all employees and those from BTN understand our letter,” he added.
Fearing major layoffs, thousands of BTN employees staged a rally on Sunday in opposition of the acquisition plan. 
They said the takeover would only favor Mandiri, the country’s largest bank by assets. A takeover would also threaten the government subsidized mortgage program, which had always been carried out by BTN for its low- to middle-income customers.
In his letter, Dipo also told related officials to follow the existing guidelines on the mechanism to transfer government shares and to comprehensively assess the plan.
Dipo also sent circulars to all ministers and heads of government offices, telling them not to issue any controversial policies before consulting with the President or the Vice President.
He said controversial policies could create public unrest ahead of the presidential election.
Dipo said the circular was in line with President Susilo Bambang Yudhoyono’s instructions during Cabinet meetings on Jan. 5 and 16.
“I believe it’s already clear that things should be done in line with the existing regulations,” he added.
The circular needed to be issued following controversies in the Mandiri-BTN case.
Dahlan said Mandiri’s acquisition of BTN would help boost BTN’s capacity in providing mortgages — a task BTN could not complete on its own due to its limited loans even compared to those provided by banks whose main products did not include mortgages. 
Dahlan also said that the acquisition would position the bank as one of the top three in ASEAN. 
Bank Mandiri is worth Rp 733.1 trillion and BTN Rp 131.17 trillion.
However, on Tuesday, Minister Hatta said he had yet to receive reports from Dahlan regarding the planned acquisition.
Harry Azhar Azis, deputy head of the House of Representatives Commission XI overseeing finance and also a Golkar Party politician, also said Dahlan should fully understand the regulations on share transfers. 
According to Harry, the transfer of shares at a state-owned company needed to be discussed by a privatization committee consisting of the coordinating economic minister, finance minister and state-owned enterprises minister, led by the President.

In my opinion:
I agree with this controversy, because with this acquisition will bring benefits both parties. and will help increase capacity in providing mortgage BTN, BTN task can not complete their own due to limited loan even compared to that provided by a bank that is not its main products including mortgages.
But with the acquisition of Bank BTN memPHK not employees, so no one will hurt each other. and should the proposed acquisition is not required at the time of the presidential election, because it can make the public unrest, esuai done better banking regulations.